Blir lite trött på all hets kring träning och fitness just nu. Allt för många som hävdar att vi som tränar mycket och hårt inte är hälsosamma. Fine, jag kan hålla med till en viss gräns – att vara i tävlingsform är inte hälsosamt nej. Men en kroppsbyggare är inte i tävlingsform mer än just vid tävling vilket kanske är 1-2 gånger om året. Att min kropp skulle vara byggd genom överträning och kemiskt framställda tillskott är att uttala sig om saker man inte har kunskap om. Ja jag tar proteintillskott för att jag ska få i mig tillräckligt. Jag har sedan tävlingen för en dryg månad sedan ätit fritt och lyckats lägga på mig hela 2 kg – det är inte mycket och jag får jobba hårt för att lyckas gå upp – det är en anledning till att jag behöver tillskott. Men i övrigt äter jag mat (i mängder) – bra mat!

Jag är inte utbildad inom kost och hälsa (än) men jag har svårt att tro att jag skulle få de resultat jag får om jag hade varit övertränad. Kroppen är en fantastisk manick som anpassar sig och klarar enormt mycket. För att hålla för den mängd träning som jag utsätter min kropp för tar jag hand om min kropp. Jag får massage och går till kiropraktor, jag rehabtränar och stretchar, vilar när kroppen behöver det, allt för att må så bra som möjligt.

Jag menar inte att man inte ska ta ortorexi på allvar för ja det förekommer, likaså andra ätstörningar. Men enligt folkhälsomyndigheten är nära hälften (!) av alla svenskar överviktiga och 2014 hade 14 procent fetma. Är det inte detta ämne vi ska hetsa som mest om? Att hjälpa alla dessa människor att bli hälsosamma? Det måste vara ett betydligt större problem att över 40% av alla svenskar (och på tok för många barn och ungdomar av dem) är överviktiga än att vi är ett litet gäng som tränar på elitnivå vilket dessutom inspirerar och motiverar andra att försöka komma i form – jag tror bestämt att det motiverar fler än det ger folk ortorexi.

 


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail